Blogi

Blogissamme esittelemme toimintaamme ja projekteja, jotka poikkeavat tavannomaisesta.

Vanhojen kerrostalojen portaikot joutuvat yhä useammin muutostöiden kohteeksi kun taloihin rakennetaan hissejä ja saneerataan putki- ja sähkölinjoja. Muuttunut portaikko tarkoittaa usein muuttunutta käsijohteen reittiä. Ennen puusepät veistivät nämä kaiteer käsin paikallaan, joten niiden muuttaminen sopimaan portaikkoon on hankalaa. Taito tehdä tälläisiä käsijohteita ei ole kadonnut, vaikka tekniikka on täysin eri.

Nousukaide

Esimerkkinä hissin ympärille tehdyt nousukaiteet, jotka kiinnittyvät vanhaan käsijohteeseen.

Uusin huonekaluprojektissa tehtiin hieman erillainen hyllykkö. Olohuoneen hyllyjen tarve on muuttunut, kun kirjojen keräily on vähentynyt, joka vaikuttaa myös olohuoneen sisustukseen. Hyllytilaa tarvitaan kuitenkin monille koriste- ja käyttöesineille, jolloin hyllytila ei tarvitse olla kovin suuri.

Hylly

Vanhojen portaiden nykyaikaistaminen ei aina vaadi monen viikon remonttia porrasaukkoon vaan homma saadaan hoidettua parhaassa tapauksessa päivässä, kuten tässä esimerkissä. Kohteessa oli vain 13 vuotta käytössä olleet täysin männystä tehdyt puuportaat, jotka eivät sopineet huoneistoon väritykseltään alkuunkaan. Rakennusliike on säästänyt mielestämme väärässä kohdassa. Uudistetulla värityksellä ja lasikaiteella portaat sopivat paljon paremmin näin keskeiselle paikalle taloa. Tässäkin tapauksessa portaista kuljetaan päivittäin kantamusten kanssa kun pääsisäänkäynti on alimmalla tasolla ja keittiö keskimmäisellä, joten leveämpi porras tuo myös mukavuutta.

Lasikaideportaat

Aloitimme aamulla purkamaan vanhoja portaita ylhäältä alaspäin.

Pornaisten kirkko remontoitiin 8 vuotta sitten, jolloin uudistimme penkit, sekä teimme muita kalusteita. Nyt Kirkon 90-vuotis juhliin saimme tehdäksemme virsikirjoille uuden hyllyn. Virsikijoille ei kirkossa kunnollista paikkaa ole ollut, jolloin ne on usein jaettu valmiiksi istuimille. Uudet hyllyt suuniteltiin sillä ajatuksella, että ne näyttäisi siltä kun ne olisi ollut kirkossa jo pitkään. Samalla teimme laatikot ehtoollis pikareille, joissa pikarit eivät kilise niitä kantaessa.

hylly

 

Heti syksyn alusta otimme käyttöön uuden tehokkaamman 3d suunnittelu ohjelmiston, jolla pystymme suunnittelemaan entistä hienompia kuvia keittiöistä ja muista kalusteista. Pelkkien myynti kuvien lisäksi myös meidän tekeminen tehostuu. Lisää kirjoituksen lopussa.

 

Syksyn aikana olemme tekemässä portaista mallistoa. Tulossa on muutamia ennen näkemättömiä malleja vanhojen tyylien rinnalle. Uuteen mallistoon siirtyminen tulee helpottamaan myös tarjous kyselyä. Kannattaa seurata sivujamme!

 

Koska teemme paljon erikoiskalusteita keittiöiden lisäksi uudella mallinnusohjelmalla saamme tehtyä melkein mitä vain. Tässä muutama esimerkki ohjelman harjoittelusta:

Suunnittelin uuden tv-taso mallin, joka on yksinkertainen, mutta sisältää tavannomaisesta poikkeavia yksityiskohtia. Tälle tasolle ei ole vielä löytynyt kotia ja näitä voidaan tehdä myös lisää kohtuulliseen hintaan. Kaksi väriyhdistelmää testissä, valkoinen-tammi ja musta-tammi. Molempiin voisi lisätä vielä yläosaan lasin tarvittaessa. 

tv-taso

Valkoisella etulevyllä:

Pientä näpräilyä aitoon tarpeeseen eli syksyllä hommasin uuden pikku-olympuksen (E-PM1), mutta kameralle ja objektiiville tarkoitetut laukut syö kyllä koko mikrojärkkäreiden idean. Mieluiten pitää kameraa repussa, joka muutenkin kulkee aika hyvin mukana. Kaupallisia pelkälle objektiiville olevia laukkuja ei ainakaan helposti ole saatavalla, joten sellainen oli tehtävä itse. Vähän tuosta iso tuli kun ei ihan mahdottoman ohueksi voi seinämiä tehdä ja jätin tilaa pehmusteelle sisälle. Toivottavasti ei jumiudu kosteilla keleillä...

Objektiivi kotelo

Toisesta kuvasta näkee hyvin eron "linssisuojus" objektiivin (15mm 1:8) ja tuon 12-50mm (1:3.5-6.3) objektiivin välillä. Sama paikka, valo ja autom asetukset, eikä muokattu muuta kuin rajaus gimpissä.

Ratkaisuna ulkojalkineiden käytöstä johtuvaan kulumiseen laitoimme teräslevyt pinnoitteeksi mänty askelmiin. Levyt on teoriassa irroitettavissa, mutta sovitus on sen verran tiukka, että jotain menee varmasti rikki jos niitä yritetään irroittaa. Tiukan sovituksen takia ei portaista lähde juurikaan normaalia kelluvaa lattiaa isompaa meteliä kävellessä.

teräs päälliset

Omaan käyttöön suunniteltu tv-taso osittain integroidulla äänentoistolla. Lähtökohtana oli tehdä huomaamattomat sekä siistit kaiuttimet televisio käyttöön. Suunnittelun lähtökohtana oli varastoon jäänyt lasiovi ja tarve tv:n omia kaiuttimia parempaan äänentoistoon. Nyky televisioden äänentoisto on todella onnetonta, joten erillisten kaiuttimien käyttäminen on lähes pakollista.

 tv-taso

Oma projekti, jossa hyödynnettiin käytöstä poistettuja tuoleja. Alunperin tuolit olivat sinertäväksi petsatua koivua, joten maalaaminen oli ainut vaihtoehto. Tuolit kunnostettiin ja maalattiin valkoiseksi. Verhoiluna on tekonahka. Pöytä on valkolakattua tammea ja pöydän jalat on maalattua koivua. 

Ongelmana oli subwooferin sijoitus, joten sen piti olla mahdollimman matala voidakseen olla ikkunoiden edessä. Samalla tehtiin samaan tyyliin laatikosto, joten subwoofer piloutuu erittäin hyvin.